Novak Djokovic: kuinka sotaa joutuneesta Belgradista syntynyt lapsi voitti kertoimet

Novak Djokovic oli yksinkertaisesti 11-vuotias ja nukkui sängyssään Belgradissa, kun äänekäs nousu, jota seurasi pilaavan lasin ääni ja myös ilmahyökkäyshälytykset herättivät hänet.

On 24. maaliskuuta 1999, ja myös Serbian pääkaupunkiin kohdistettu ilmahyökkäys merkitsee Pohjois-Atlantin sopimusyrityksen (Naton) 78-päivän hankkeen alkua, jonka tarkoituksena on yrittää Jugoslavian julkilausumat ja lopettaa ne. silloisen presidentin Slobodan Milosevicin joukot Kosovon alueella etnisten albaanien kanssa.

Kun hänen isänsä Srdjan auttoi äitiään Dijanaa, joka kuoli hetkeksi iskiessään päätään vastaan ​​alkuperäiseen ylijännitesäätimeen kiinnittyneestä jäähdyttimestä, Djokovic etsi sisaruksiaan, kahdeksanvuotiaan Markoa ja nelivuotista Djordjea. , heidän yöhuoneistossaan.

”Klo 11, olin iso veli”, huippulaatuinen serbi kirjoitti hänen tarjouksessaan ”Tarjoa voittaa”, hänen 2013 omaelämäkerransa. ”Pidin itseäni vastuussa heidän turvallisuudestaan ​​siitä lähtien, kun Naton painostukset alkoivat pommittaa kotikaupunkiani Belgradia.”

Upea matka

20 vuoden päästä nykyinen 32-vuotias Djokovic on suosikki voittaa US Open, joka alkaa 26. elokuuta New Yorkissa. Tällainen on ollut hänen määräävän asemansa viime vuonna, hän on hoitanut 4 viimeisistä viidestä surmasta. Hänellä on tällä hetkellä 16 päätoimistoa, yksinkertaisesti 2 vastahakoista Rafael Nadalista espanjalaisesta ja neljä miesten Conquest-asiakirjan haltijan Roger Federerin takana Sveitsissä.

Hänen matkansa sodan runtelemasta Belgradista miesten videopelin huipulle ei ole ollut mitään muuta kuin hämmästyttävä.

Omaelämäkerransa johdannossa Djokovic selvensi, kuinka mahdollisuudet kasvatettiin voimakkaasti häntä vastaan.

”Minun kaltainen lapsi, joka kasvaa Serbiassa ja tulee tennismestariksi? Se ei ollut todennäköistä myös parhaimmissa olosuhteissa. Ja myös siitä tuli koskaan ennen epätodennäköistä, kun pommit alkoivat laskea”, hän kirjoitti.

Väestönsuoja

Djokovic muistuttaa muistelmansa ensimmäisessä luvussa nimeltään ”Backhands ja myös Air-Rides Shelter” illan, joka muutti hänen elämänsä elämää varten.

Kun Dijana oli palauttanut tietoisuuden, Djokovic-perheenjäsenet pääsivät Belgradin pimeisiin teille ja yrittivät myös tehdä menetelmänsä tätin perheenjäsenten viereiseen asuntoon, jossa oli ilmahälytys.

Kun hänen äitinsä ja isänsä juoksivat kaduilla pitäen nuorempia sisaruksiaan, Djokovic löysi heti itsensä heti, kun epäonnistui kasvonsa kasvonsa.

”Ja sitten se tapahtui”, Djokovic loi. ”Nousemalla rakenteemme kattojärjestelmän yli tuli F-117-pommittajan teräsharmaa kolmio.”

”Se, mitä tapahtui seuraavaksi, ei koskaan jättäisi minua”, hän väitti. ”Kova ääni kuormittaa minua vielä nykyäänkin pelolla.”

Pommituskone laski alas 2 laserohjattua ammusta hänen pään yli, jotka osuivat sairaalaan rakennukseen parin kadun päässä.

”Muistan hiekkaisen, pölyisen, ilmassa peittävän metallin, samoin kuin kuinka koko kaupunki näytti säteilevän kuin kypsä mandariini”, Djokovic sanoi julkaisussaan.

Nykyisin valossa peitetyt kadut Djokovic huomasi äitinsä ja isänsä sekä rintamerkit laajassa valikoimassa ja ajoi myös heidän perässään, kunnes kaikki saavuttivat turvallisesti betonisen pyhäkön.

Pyhäkkössä piiloutui noin 20 perheen jäsentä.

”Siellä oli nuoria, jotka itkivät. En todellakaan lopettanut pudistamista loppuvuodesta,” Djokovic sanoi julkaisussaan.

Vuonna 2015 pidetyssä CNN-television kanssa pidetyssä kokouksessa Djokovic muistutti taistelukampanjasta, jonka aikana hän ja myös hänen kotitaloudensa viettivät joka ilta turvakoteella klo 8.00 alkaen, samoin kuin hänellä oli vain virta muutama tunti päivässä.

”Nuo ajat ovat varmasti jotain, jota en halua kenenkään kokevan”, hän sanoi. ”Kaksi ja puoli kuukautta, jokainen joka yö ja päivä, pommeja saapui kaupunkiin. Näimme pään päällä lentäviä lentokoneita sekä käytännössä raketteja ja pommeja laskeutumassa puolen mailin päässä.”

’Maaginen nuori’

Siihen saakka, kunnes pimeä kevätilta vuonna 1999, Djokovic oli nauttinut siitä, mitä hän kutsui omaelämäkerransa, ”maagiseksi nuorisoksi”.

Hänen isänsä Srdjan oli entinen ammattihiihtäjä ja Djokovic aloitti tenniksen pelaamisen 4-vuotiaana. Kukaan hänen perheenjäsenistään ei ollut aiemmin pelannut urheilutoimintaa.

Djokovic, joka vietti suuren osan nuoruudestaan ​​pienessä Serbian kukkulan lomakohteessa Kopaonikissa, jossa hänen äitinsä ja isänsä pitivät pizzakauppaa, kertoivat CNN tv: lle vuonna 2014: ”Se oli tyypiltään kohtalo. Jotain tapahtui yksinkertaisesti odottamatta. Minä Näin myös tenniskentän ja minä näin tennistä televisiossa 4-vuotiaana. Isäni osti minulle pienen tennismailan ja silloin luulen, että me kaikki putoimme urheilun puolesta. ”

6-vuotiaana hänet havaitsi Kopaonikissa myöhäinen serbialainen ohjaaja Jelena Gencic, joka oli tehnyt yhteistyötä Serbiassa syntyneen entisen maapallon nro 1 ja yhdeksänkertaisen merkittävän voittajan Monica Selesin kanssa Yhdysvalloissa. Heti sen jälkeen Gencic kertoi äitilleen ja isilleen, että Djokovic oli ”paras kyky, jonka olen todella nähnyt ottaen huomioon, että Monica Seles”.

Pari toimisi varmasti yhdessä 5 vuotta, jonka aikana Gencic näytti oppilaalleen useita elämäntunteja. Djokovic oli niin surullinen, että kuultuaan hänen kuolemaansa vuoden 2013 ranskalaisella Openilla, hän peruutti ottelun jälkeisen haastattelun.

Eri näkökulma

Vaikka pommitukset olivat saattaneet helposti lopettaa tennistyönsä, se asetti elämän aivan eri näkökulmaan, Djokovic kertoi CNN-televisiolle vuonna 2015.

”Se tarjosi minulle paljon enemmän tunnustusta kaikille arvoille, joita minulla on elämässäni”, hän väitti. ”Tennisestä mihin tahansa. Ymmärrän, miltä tuntuu olla ilman mitään, ja sen jälkeen nousta pilveen yhdeksälle tällä todella globaalilla ja näkyvällä urheilulajilla ympäri maailmaa. Joten tämä kontrasti antaa minulle ihanteellisen näkökulman elämään.”

Vaikka Djokovic totesi omaelämäkerrassaan armoton taisteluhanke, Naton taustalla suurin sotilasoperaatio, jätti hänet tuntemaan olonsa voimattomaksi, se ei todellakaan estänyt häntä pelaamasta tennistä.

Itse asiassa Djokovic vahvisti harjoituksiaan 11 viikon kampanjan aikana. Hän harjoitteli noin viisi tuntia päivässä Gencicin valitsimilla verkkosivustoilla ympäri Belgradia, perustuen siihen, mihin yksi viimeisimmistä pommeista oli pudonnut, toivoen Naton koneet eivät kohdistuisi samaan paikkaan kahdesti.

Djokovic totesi julkaisussaan, että aluksi halvaantunut pelko jotain muuttui lakkojen edetessä.

”Päätimme lopettaa epäröinnin”, hän sanoi. ”Suuren kuolemantapauksen, niin suurien tuhojen jälkeen lopettamme vain piilottamisen. Kun tunnustat olevansa todella avuton, tietty vapauden tunne ottaa hallintaansa.”

Nro 1

Ilmakampanja päättyi 10. kesäkuuta 1999 sen jälkeen, kun Milosevic hyväksyi armeijan vetäytymisen Kosovosta.

Saman vuoden syyskuussa nykyinen 12-vuotias Djokovic lähti Serbiasta Müncheniin, Saksaan, harjoitteluaan entisen Jugoslavian pro Niki Pilicin tennisakatemiaan. Hän muuttui pro neljä vuotta myöhemmin.

Vuonna 1994 sen jälkeen kun seitsemänvuotias Djokovic ilmestyi Serbian TELEVISIOON, ilmoitti varmasti haastattelijalleen: ”Minun tavoitteena on tulla maapallolle nr. 1.”

Seitsemäntoista vuotta myöhemmin hän päätyi ensimmäiseksi serbialaispelaajaksi, joka nousi miesten ATP-retkeilyn kärkipaikkaan sen jälkeen kun hän voitti alkuperäisen Wimbledon-tittelinsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *